Maria Talpalariu- de la „Căsuța cu Miracole”, în grădina Raiului. Regrete eterne!

0

A fost un înger pe pământ pentru zeci de familii cu copii speciali, care aveau nevoie de un sprijin constant și de o inimă deschisă.

Născută pe 4 septembrie 1970, Maria Talpalariu a fost mai mult decât o mamă luptătoare, o bunică de poveste și o soție iubitoare – a fost un simbol al curajului, o luptătoare pentru drepturile copiilor cu dizabilități.

Și-a transformat propria durere în putere.

Fiul ei, diagnosticat cu autism în 2006, a fost sursa care i-a alimentat determinarea de a face bine celor din jur. Maria Talpalariu a început să participe la cursuri de inițiere și formare pentru a înțelege cât mai bine nevoile copiilor cu nevoi speciale. A urmat cursuri de terapie inovatoare, cum ar fi Metode de diagnostic și intervenție în cazul persoanelor afectate de autism și sindrom Down și programe precum 3C „Mifne”. În 2014, a devenit Pedagog de Recuperare, obținând o calificare care i-a permis să ofere sprijin profesionist familiilor cu copii în situații similare. Însă dorința ei de a face mai mult nu s-a oprit aici. A urmat cursurile Facultății de Psihologie și Științele Educației la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, consolidându-și astfel pregătirea profesională.

„Căsuța cu Miracole” a fost cea mai mare realizare a ei pentru urbea din Târgu-Neamț, o lucrare a inimii, nu doar a intelectului. Este locul unde părinții și copiii cu dizabilități găsesc sprijin, consolare și speranță. Coana Mary, cum îi spuneau prietenii, a reușit să clădească o comunitate bazată pe încredere și iubire, sprijinind părinți care, la fel ca și dânsa, se confruntau zilnic cu provocările pe care dizabilitățile le aduc în viața unui copil.

Chiar dacă s-a confruntat și ea cu propriile probleme de sănătate, Maria Talpalariu nu a încetat niciodată să lupte.

Sunt rari oamenii cu o asemenea determinare!

Cu fiecare cărămidă pe care o punea la temelia asociației sale, ea rupea câte un zid al nepăsării și al discriminării, construind în schimb un loc al înțelegerii și empatiei.

A fost o sursă de lumină pentru toți cei care au avut norocul să o cunoască și mulțumesc lui Dumnezeu că m-am aflat printre ei.

Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o pot face la Biserica „Sfântul Nicolae” din Târgu-Neamț. Slujba de înmormântare va fi oficiată joi, 19 septembrie, de la ora 10.00.

Andreea T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate