Vizita PS Antonie, Episcopul de Bălți, la Seminarul Teologic de lângă M-rea Neamț/ Un mesaj despre identitate și credință pentru elevii basarabeni

0

Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți din R. Moldova, a efectuat recent o vizită la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de lângă Mănăstirea Neamț, unde a dorit să se întâlnească cu cei 32 de elevi basarabeni și cu un elev din Ucraina care își desfășoară studiile aici.

A fost însoțit de preotul Mihail Popa, paroh la Bicaz II din județul Neamț, originar de pe plaiurile orheiene din Basarabia.

În cadrul întâlnirii desfășurate în sala de festivități „Mihai Eminescu” a Seminarului, PS Antonie a transmis un puternic mesaj de unitate, identitate și credință, subliniind rolul vital pe care educația teologică îl are în formarea tinerilor.

„În discursul său, PS Antonie a subliniat importanța studierii teologiei într-o instituție cu o istorie deosebită precum Seminarul Teologic de lângă Mănăstirea Neamț, o școală teologică de tradiție, aproape de locul unde mulți oameni sfinți ai neamului nostru s-au nevoit. De asemenea, i-a îndemnat pe tineri să își însușească nu doar cunoștințe teologice, ci și adevărurile istorice despre poporul român, punând accentul pe importanța cunoașterii corecte a istoriei naționale„, ne-a povestit părintele Viorel Laiu, directorul Seminarului de lângă Mănăstirea Neamț.

Episcopul de Bălți a scos în evidență diferențele majore între modul în care istoria românilor a fost predată în Basarabia înainte de Revoluția din 1989 și ceea ce este disponibil astăzi. „În perioada comunistă, istoria a fost falsificată, mincinoasă, cu scopul de a ne dezrădăcina.

Astăzi, avem datoria de a căuta adevărul și de a ne cunoaște neamul. Orice român din Basarabia care nu își cunoaște istoria, nu face altceva decât să lupte împotriva propriului său neam,„, explică gazda evenimentului.

Mesajul Preasfințitului a atins inimile elevilor, deschizând un dialog profund despre identitatea românească de pe ambele maluri ale Prutului, credință și responsabilitatea fiecărui tânăr român de a purta cu mândrie moștenirea istorică și culturală a neamului.

La finalul întâlnirii, PS Antonie a binecuvântat elevii și cadrele didactice, îndemnându-i pe toți să continue pe drumul credinței și al cunoașterii adevărului, atât teologic, cât și istoric.

Iată încă o dovadă că, la Seminarul Teologic de lângă Mănăstirea Neamț, credința, educația și cultura românească se împletesc armonios, oferind tinerilor șansa de a deveni nu doar slujitori ai altarelor, ci și purtători de lumină în comunitățile din care provin.

S.B.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate