Incompetență sau intoxicare premeditată pe tema prețului la apa potabilă?

0
diferenta-de-nivel

Din start vom merge pe ipoteza unei incompetențe a jurnaliștilor care de ani de zile învrăjbesc populația județului cu tot felul de discuții false legate de prețul apei pentru că, dacă am merge pe ipoteza unei intoxicări intenționate care să ducă la tulburări sociale, ar însemna că acredităm ideea unor fapte penale extraordinar de grave și nu vrem să ne gândim la această variantă.
De câțiva ani de zile auzim în continuu de apa care este mai ieftină în Iași decât la Neamț în condițiile în care apa din Iași este adusă de la Neamț dintr-o captare din comuna Timișești. Până aici totul sună bizar, dacă analizăm problema superficial. Ei bine, pe această superficialitate au pariat și cei care au demarat campania pe tema prețului apei. Exploatând patriotismul local, au creat artificial o emoție prin care populația unei zone să nu se simte confortabil pe motiv plătește o sumă mare de bani pe o resursă naturală locală, iar cei care o importă o scot la vânzare mai ieftin.
Totul este foarte simplu și extraordinar de logic. În incompetența lor jurnaliștii care pun în discuție cele două prețuri, dovedesc că nu au noțiuni elementare de fizică, geografie sau matematică. Comuna Timișești – Neamț se află la o altitudine de 450 m iar Iașul la o altitudine de 95 m, deci, apa luată de la noi din Neamț nu este pompată spre Iași ci ea curge gravitațional formând presiune, adică cu costuri de transport ZERO lei. În schimb, la noi la Piatra Neamț, de exemplu, scoatem apa din captarea de la Lacul Bâtca sau de la Vaduri și trebuie să o suim pe munții din jur, în castele de apă special amenajate pentru a obține efectul gravitațional pe care cei de la Iași îl au gratis.
Pentru orice om care are 8 clase e clar că atunci când muți un lichid de la un nivel superior la unul inferior produci energie ( principiu pe care funcționează hidrocentralele ) iar pentru a urca apa de la o cotă inferioară la una superioară trebuie să consumi energie.
Acest aspect care ține de altitudinea localității este unul dintre punctele care defavorizează clar orașele aflate la munte prin faptul că se cheltuiesc zeci de milioane de lei numai pentru a ridica apa în castele de apă aflate peste cota orașului în vederea distribuirii ei gravitaționale.
Să nu înțelegi că unii au costuri zero la transportul apei și alții plătesc miliarde e o treabă care te poziționează sub capacitatea intelectuală a unui copil de clasa a VIII-a.
Desigur că mai sunt multe astfel de aspecte la fel de elementare, dar pe care unii jurnaliști se pare că nu le pricep sau poate … dar mai bine să nu ne gândim la varianta în care ar exista un plan prin care să se creeze disensiuni sociale.

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate